Kedves Érdeklődő!

A "Civilek a Gyermekekért - 7 lépésben a megelőzésért" program a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával valósul meg Budapesten és több vidéki városban, az ottani civil szervezetek és a velük kapcsolatban álló oktatási intézmények pedagógusai, valamint a szülői közösség bevonásával.
A program célja, hogy helyi szinten bővítse az előbb említett civilek, azaz a gyermekekkel napi szinten kapcsolatban álló felnőttek ismereteit a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések megelőzéséről, a veszélyhelyzetek elkerüléséről, a témáról való hatékony kommunikációról.
A program a gyermekek környezetében elő civilek oktatásán, a témára való érzékenyítésén keresztül kívánja erősíteni a felnőttek felelősségvállalását a megelőzésben.

Miért elengedhetetlen, hogy civilek is tegyenek valamit ebben a fontos, ám tabunak számító témában?
A gyermekeknek szükségük van ránk, felnőttekre. Ebben a programban ezért mi azt hangsúlyozzuk, hogy a gyermekek védelme a felnőttek feladata. A felnőttek oktatásán keresztül tudunk egyre hatékonyabban fellépni úgy, hogy tudatosítjuk ennek a nehéz és sokszor elhallgatott témának a jelentőségét. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekek környezetében egyre több tudatos és a felkészült felnőtt legyen, akik nyitott szemmel és nyitott szívvel tudják támogatni a hozzájuk fordulókat.
A program résztvevői megtanulhatják, hogyan beszéljenek őszintén és nyíltan erről a kényes témáról, mi az, amit fontos szem előtt tartaniuk ahhoz, hogy megfelelően tudjanak kezelni egy felmerülő helyzetet. Hiszen legtöbbször a hallgatás mögött lappangó szégyenérzet az, ami a legfőbb akadálya annak, hogy egy bajban lévő gyermek segítséget merjen kérni.
Az a tudás, ahogyan a környezetünkben élő gyermekekkel erről az érzékeny témáról hatékonyan és a gyermekek jogait maximálisan tiszteletben tartva tudjunk beszélni, szerencsére mindenki számára elsajátítható. A "7 lépésben a megelőzésért" program egy 3 órás, oktatóanyagokkal támogatott képzés keretében megadja azt az eszköztárat a résztvevőknek, amely után a "Figyeljünk a környezetünkre, figyeljünk a saját és mások gyermekeire" felfogás nem puszta szlogen lesz többé, hanem aktívan működő program.
A program másodlagos célkitűzése, hogy létrehozzunk egy szülői jelzőrendszert a közreműködő civil szervezeteken keresztül, amely összeköttetésben áll a hivatalos szervekkel, illetve azokkal a segítő szakemberekkel, akikhez probléma esetén fordulhatnak az érintettek.

Fontos kiemelni, hogy a projekt célja a megelőzés, azaz olyan hatékony civil csoportok és hálózatok kialakítása, amelyek az elsajátított tudás birtokában eleve felismerik és elkerülik a visszaélésre alkalmas, veszélyt hordozó helyzeteket, illetve ezek kezelésére képessé válnak.
Bízunk benne, hogy ez a Magyarországon újdonságnak számító módszer hatékonyan fogja segíteni az Önök szervezetének és városuk civil csoportjainak munkáját.
Reméljük, hogy hamarosan Önöket is a program résztvevői között üdvözölhetjük!

Jelentkezés a programra: pgaborbea@gmail.com

Kérdés esetén, kérjük, hogy vegyék fel szervezeteinkkel a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken.

A program koordinátora a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány.
Nyilvántartási szám: NCTA-2014-8376-D
www.lelekbenotthon.hu
e-mail: civilekagyermekekert@gmail.com
https://civilekagyermekekert.blogspot .hu/

A Blátt Áfram-D2L módszer magyarországi bevezetésének szakmai felügyeletét a Család, Gyermek, Ifjúság Kiemelten Közhasznú Egyesület látja el.
www.csagyi.hu

Az országos programhoz csatlakozott szervezetek:
Igazgyöngy Alapítvány, Berettyóújfalu
http://igazgyongy-alapitvany.hu

Lepkeszárny Alapítvány, Győr-Sopron
http://lepkeszarny.hu

Szelíd Szavakkal Alapítvány, Miskolc
https://sites.google.com/site/szelidszavakkalalapitvany/

Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete, Szombathely